4 Mayıs 2017 Perşembe

Saç Bakımında E Vitamini


Saç Sağlığı ve E Vitamini



E vitamini diğer adıyla tokoferol gıdalarla alınan ve normal şartlarda eksikliği az görülen bir vitamindir. Antioksidan ve hücre yenilenmesi sağlayan e vitamini vücudu zararlı toksinlere karşı korur. E Vitamini , en önemli antioksidandır ve bağışıklık sistemi açısından pek çok fonksiyonda görev alan önemli bir vitamindir.

Hücre yenilenmesi sağlayarak hücre yapısının  bozulmasını engeller. Özellikle saçın hücre yenilenmesini sağlayan bir yapısı vardır. E vitamini eksikliğinde sıkça saç dökülmesi görülebilir diğer taraftan eksiklik olmasa da belli doza kadar fazla alınması saç sağlığında oldukça etkilidir.

Bir antioksidan olan E vitamini, dokuların yapısının korunması ve geliştirilmesine yardımcı olur. E vitaminini saç derisine uyguladığınızda burada biriken ölü deri hücrelerini, bakteriyi ve varsa iltihabı temizleyerek, saç köklerini olası hasarlardan korur.



E Vitaminin Saça Faydaları


E vitamini özellikle genel hücre yenilenmesinin yavaşladığı dönem olan menopoz döneminde kadınlar için daha fazla ihtiyaç duyulan bir vitamindir. Menopoz döneminde görülen saçlarda zayıflama, kırılma, cansızlaşma, parlaklığını yitirme ve dökülme gibi sorunların tedavisinde ek olarak e vitamini kullanılabilir.

Sağlıklı saçlar için hücre sağlığının korunması gerekir ve E vitamini saç foliküllerinde bulunan hücrelerin zarar görmesini engeller. Saç folikülü hücresinin zarar görmesi saçların dökülmesi ve sağlığını kaybetmesine yol açan faktörler arasındadır.

E vitamini de saç derisi sirkülasyonunu arttıran ve saçların genel görüntüsü için önemli antioksidanlardan biridir. Aynı zamanda, saç hücrelerinin üretimi ve tamirine yardımcı olması ile bilinir. Saçlar kökten uca kadar e vitamini ile beslenirse çok daha sağlıklı olur. Bu durum saç hücrelerinizin sağlığına bağlıdır. Hem saç kırıkları ve dökülmelerini engellemek hem de saçların çabuk uzamasını sağlamak için çok önemlidir.

E Vitamini Eksikliği


Çok sık rastlanmasa da  E Vitamini eksikliğinde; başta kansızlık ve göz bozuklukları olmak üzere, yorgunluk hali , yaraların geç iyileşmesi, cinsel isteksizlik ve kısırlık ortaya çıkabilir. E Vitamini eksikliği kalp hastalıkları ve kanser riskini de artırır. Ayrıca,vücutta su toplanmasına bağlı şişkinlikler görülebilir. Özellikle cinsel gelişimin hızlandığı ergenlik döneminde E Vitamini ihtiyacı yeteri kadar karşılanmalıdır.

E Vitamini Fazlalığı 

 Normalde fazlası idrarla dışarı atıldığı için E vitamini fazlalığı durumu pek görülmez. Bununla birlikte aşırı dozlarda alınması bulantı ve ishal yapabilir.



E Vitaminini Şampuana Katılması ve Uygulanması


İçeriğinde E Vitamini olan şampuan ve bakım kremi gibi birçok ürün mevcut ancak, bahsi geçen oranlar ya yetersiz miktarda yada saçın ihtiyacı olan oranlarda olmadığı için  E Vitamininin orjinal hali bal kıvamında olan  saf formunun şampuan yada saç kremlerine eklenmesi ile daha doğru bir kullanım elde edilir.

Alternatif olarak hindistan cevizi yağıda kullanılabilir. Öncelikle saçlarınızı ılık su ve nemlendirici etki veren şampuan ile yıkayınız. Islaklığını havlu ile giderdikten sonra 100 ml hindistan cevizi yağının içine doakimya.com dan rahatlıkla alabileceğiniz E vitaminin yağ karıştırarak hem saç diplerine hem saça iyice yedirilmelidir. Ardından 30 dakika kadar beklenmeli ve saçlar yıkanmalıdır.

 Saç Dökülmesine Karşı Vitamin Bakımı


Saç dökülmesinin nedenleri arasında vitamin ve mineral eksikliği bulunmaktadır. Saç dökülmesi sorunlarında B3 vitamini kullanılır. Saç deriniz için iki ayrı karışım hazırlayıp kullanabilirsiniz. Bu karışımlardan sulu olanı için 200 ml Lavanta suyu, 10 ml Keratin, 10 ml argireline, 10 ml B5 vitamini, 10 gr B3 vitamini, 10 gr çinko oksit ve 20 ml %20 laktik asiti çözün bu toniği saç derisine sürünüz.

Ayrı bir kapta 60 ml Hint yağı, 30 ml Çörek otu yağı, 10 ml E vitamini, 10 ml A vitaminli yağ, 10 ml C vitaminli yağ karıştırıp sulu çözeltiden sonra üzerine sürünüz. Oldukça besleyici bir vitamin ve protein bakımı yapmış olacaksınız..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sivilce ve Cilt Bakımı

Akne, oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde de testesteron hormonunun ro...