
K Vitamini
Diğer adı olan, lipofilik ve hidrofobik vitaminler grubuna dahil olan, kanın pıhtılaşmasında görev alan, yağda çözünen, yağ dokusunda ve karaciğerde depolanan bir vitamin türüdür. İsmini Almanca’daki “Koagulation” kelimesinin baş harfinden almıştır. Türkçe’de “pıhtılaşma” anlamını taşımaktadır.
Isıya dayanıklıdır fakat k vitamini içeren besinlerin güneşten korunması gerekir.Ayrıca k vitamini suda çözünmez. İnsan vücudu K vitaminini depolayabildiği için günlük K vitamini katkısına ihtiyaç duymaz.
K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır. Sebzelerin yeşil bölümleri, ıspanak, kabak, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, marul, yeşil domates, fasulye, bezelye, yoğurt, yumurta sarısı, patates, yeşilbiber ve yeşil çay bol miktarda K Vitamini içeren gıdalardan bazılarıdır.
K vitamininin faydaları
Kan pıhtılaşmasına yardımcı olur. Kemiklerin sağlığını korur. Kemik erimesini (osteoporoz) önler.
Postmenopozal kadınlarda veya erkeklerde vertebra ve vertebra dışı kırıkları önler. Arterlerin ve diğer yumuşak doku kalsifikasyonu önler. Karaciğer yağlanmasını ve büyümesini önler.
Prostat kanseri ve bir çok kanser riskini ortadan kaldırır. K vitamini insan bağırsağındaki yararlı bakteriler tarafından da üretilir. K vitamininin yalnızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır.
K Vitamini, vücut açısından yeterli olmadığı veya alınmadığı taktirde ; kanın normal pıhtılaşma özelliğinde zayıflama ve buna bağlı olarak da idrar yollarında, akciğerlerde, diş çevresinde, sindirim sisteminde ve deri yüzeyinde kanamalar oluşur. Bundan kaynaklı yaralanmadan kaynaklı oluşan kanamaların durdurulması, adet dönemlerinde fazla kanama, deri altında noktalar, basur, burun kanaması, idrarda kan fark edilmesi gibi durumlar yaşanabilir.
K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı
K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun kanaması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Uzun dönemli K vitamini eksikliğinde ise kemik yoğunluğu azalır ve kemiklerde hassaslaşma durumu yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle bağlantılı olarak yumuşak dokularda kalsiyum birikimi artar ve damar sertliği, böbrek taşı gibi sorunlar görülebilir.
Fazla K vitamini tüketiminin ise (sentetik K vitamini dışında) herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Yapılan bir çalışmada günlük 340 mcg (günlük önerilen miktarın yaklaşık 4 katı) K vitamini alımında dahi herhangi bir toksik etki gözlemlenmemiştir.
Cilt Bakımında K Vitamini
Ciltteki temel fonksiyonunu kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak bilinen K Vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri daha uygundur . Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında uygun bir vitamindir.
Yağda çözülebilen bir vitamin olan K vitaminin cilt problemlerinde ampul formunun dışında k vitaminli yağ olarak kullanımı tercih etmek en doğru yöntem olacaktır.
Bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmış olmasa da , cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak k vitaminin etkili olduğu da gözlemlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder