19 Mayıs 2017 Cuma

Cilt Bakımında Kimyasal Peeling Yöntemleri



Günlük Cilt Bakım Önerileri

Günlük cilt bakımı uygulamalarında özellikle kimyasal peeling yöntem ve uygulamalarını evde daha ucuza ve daha sağlıklı nasıl gerçekleştirebiliriz üzerine bir dizi araştırmanın sonucunda bu yazımızı editörlerimiz oluşturdu.
Ülkemizde bilinirliği zayıf olmasına rağmen özellikle Avrupa'da uzun yıllardır kullanılan kimyasal peeling yöntemleri, hem kişinin kendi




evinde uygulayabileceği basitlikte bir uygulama olması hemde cerrahi operasyonlara ve klinik süreçlere gerek kalmadan, bir çok dermatolojik sorun ve bu sorunlara bağlı ortaya çıkan izlerin giderilmesi tedavisinde yarattığı etkin sonuçlarla gözde bir cilt bakım uygulamasıdır.

Kimyasal Peeling 


Kimyasal Peeling, cildin üst tabakasına doğal olmayan yani labaratuar ortamında hazırlanmış, kimyasal içerikli asitlerin dokunun en üst katmanı olan epidermis tabakaya uygulanması ile  hücre dokusunu kurutularak kimyasal yanık oluşturulması ve katmanlar halinde soyulmasını sağlayan kolay bir uygulamadır.  Bunun için yüksek konsantrasyonlarda kimyasal-asidik maddeler kullanılarak cildin ölü hücrelerden oluşan hasarlı üst tabakasından arınması ve alttaki taze ve hasarsız cildin açığa çıkarılması hedeflenmektedir.

Ölü doku hücrelerinin tahribata uğrattığı , Cildin nem oranını sağlayan kolajen dengesi ve lifleri haretlendirerek , soyulmanın ardından gelen yeni deri oluşumuyla dokunun kendini yenilemesini sağlayan kimyasal peeling uygulamalarıyla, lekelerin ve derilerin üst tabakasında yer alan kabartıların azalmasına yardımcı olur. Akne tedavisinde diğer tedaviler ile birlikte uygulanabilir. Kuru ve kaba cilt yapısını kolajen artışını sağlayarak yeniler.


Kimyasal Peeling Çeşitleri


Bitki-meyve özlerinide bulunan asidik bileşiklerin fermante edilerek uğradığı bazı klinik işlemler sonucunda elde edilen asitler olarak; L-ascorbic acit ( c vitamini ), salisilik asit, laktik asit, glikolik asit peelin türleri ve Labaratuar ortamında hazırlanan Trikloroasetik asit (TCA) olmakla beraber , Kimyasal Peeling çeşitlerini iki ana katagoride ele alabiliriz.

Glikolik, Laktik, L-ascorbic ve salisic asit gibi asitler, çogu zaman desteli su yada doğal esansiyel sulara belirli oranlarda karıştırılarak tonik uygulamaları ve krem kürleri yöntemiyle cilt bakımında kullanılırken, TCA gibi saf asit formunda olan peeling asitleri,  asidin sadece desteli sularda belirli oranlarda çözündürülmesiyle elde edilen peeling asitleridir.

Günlük cilt Bakımında Kiyasal Peeling Önerileri


Salisilik Asit Peeling


Salisilik asit teknikte sodyum fenoksit ile karbon dioksidin yüksek basınçta ısıtılmasından elde edilir. Bu etkileşmede meydana gelen sodyum tuzu bir mineral asidi ile muamele edilir ve serbest salisilik asit açığa çıkar.

Aknede iyileşmeye ve akne sonrası kalan izlerde düzelmeye yardımcıdır. Deride oluşturulan kontrollü soyulmanın ardından yeni cilt dokusu gelir ve yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün, daha homojendir. Salisilik asit, akne tedavisinde ve genişlemiş gözenekleri daraltmakta kullanılır.

  • Cilt lekelerinde ve cildi yeniler
  • Kırışıklıkları azaltır.
  • Sivilce tedavisinde kullanılır.
  • Leke tedavisinde kullanılır.

Cilt bakımında Salisilik Asit Peeling Toniği Hazırlamak


Ev koşullarında, pratik bir cilt bakım takviyesi olarak, salisilik Asit Toniği elde etmek çok kolay. Bunun için salisilik asidin alkolde çözünebildiği prensibine bağlı olarak her evde bulunan kolonya kullanılarak Salisilik Asit toniği hazırlanabilir.

200 gram kolonyanın içine 10 gramı geçmemesine dikkat edilerek toz formda bulunabilecek salisilik asit karıştırılarak yaklaşık bir dakika boyunca karıştırılır. Hazırlanan solisyon sorunlu bölgelere pamuk yada çubuklu pamuk yardımıyla sürülür. Toniğin etkilerinin güçlendirilmesi noktasında, 20 ml % 40 dereceye sahip Laktik asitte karıştırmak mümkündür.

Cilt de takribi 2 – 3 dakika kadar kalması gereken peeling uygulaması sonrası cilt su ile temizlenmeli ve Çinko oranı yüksek yada nemlendirici etkisi kuvvetli E vitamini gibi vitaminlerle cilt desteklenmeli ve iyileşme süresince hijyene dikkat edilmelidir. Uygulanacak olan peeling 2-3 günlük periodlarda uygulandığı durumlarda, 5 seans ta sonuçları belirgin olarak ortaya çıkacaktır.


Glikolik Asit Peeling


Glikolik Asit (hidroksiasetik asit) alfa-hidroksi karboksilik asitler serisinin ilk üyesidir, yani hem asit hem de alkol fonksiyonelliği olan en küçük organik moleküllerden biridir. Glikolik Asit şekerkamışı, pancar, üzüm ve meyvelerde n sentez yoluyla elde edilmektedir. Glikolik Asidin molekül içindeki çifte fonksiyonelliği (asit ve alkol), onu bilhassa medikal alanda kullanışlı bir organik madde haline getirmektedir.


  •  ince ve orta derinlikteki yüzeysel kırışıklıkların düzenlenmesi
  • cildin pürüzsüz ve parlak görünüm elde etmesi
  • genişlemiş gözeneklerin küçültülmesi
  • cildin taşıdığı nemin artırılması
  •  cildin yağ dengesinin düzenlenmesi
  • sivilce izlerinin azaltılması
  • gebelik,doğum kontrol hapı kullanımı,yaşlılık,güneş hasarları vb gibi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan cilt lekelerinin minimize edilmesini sağlar


Cilt bakımında Glikolik Asit Peeling Toniği Hazırlamak


Kendi başınıza uygulayabilecek basitlikte bir peeling uygulaması olan Glikolik Asit Toniği hazırlamakta uygulaması kadar basit bir yöntemdir. Doğallığından şüphe duyulmayan yerlerden edinilen Lavanta ve Gül suyu gibi esansiyel içerikli sular kullanılarak hazırlanabilir. Bunun için 100 cc Lavanta yada Gül Suyunun içeriğine karıştılıcak % 25’lik derecede çözünmüş olan Glikolik asit sıvı formunu 20 ml kadar karıştırarak , yaklaşık bir dakika boyunca karıştırmak yeterli olacaktır.

Hazırladığınız toniğin gece uygulamalarında etki sonuçlar verdiği unutulmamalı, her gece uygulanacak Glikolik Asit Peelingini ortalama 5 dakikalık uygulama biçimlerinde gerçekleştirmek yeterli olacaktır.


Laktik asit Peeling


En basit haliyle, karbonhidratlar nötrleştirerek, kalsiyum laktak elde edilir ve bu çıkan madde sülfürik asitle tepkimeye uğratılarak laktik asit elde edilir. Ancak laktik asit aynı zamanda, her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşiktir, kas, kan ve vücudun değişik organlarında bulunmakla beraber Ayrıca birçok bitkide de bulunmaktadır.

Cildin temel epidermik yapısını geliştirir, Elastin ve yeni kolajen fiberlerininin oluşumunu uyarır . Cilde parlaklık verir ve cilt rengini düzenler. Hafif bir peeling olmasından dolayı hassas ciltlerde endikedir. Laktik asit, yüzeysel etkisi ile deri kalınlığını, deri sıkılığını ve nemini arttırmaktadır.


Cilt bakımında Laktik Asit Peeling Toniği Hazırlamak


Kendi başınıza uygulayabilecek basitlikte bir peeling uygulaması olan Laktik Asit Toniği hazırlamakta uygulaması kadar basit bir yöntemdir. Doğallığından şüphe duyulmayan yerlerden edinilen Lavanta ve Gül suyu gibi esansiyel içerikli sular kullanılarak hazırlanabilir. Bunun için 100cc Lavanta yada Gül Suyunun içeriğine karıştılacak % 25’lik derecede çözünmüş olan Glikolik asit sıvı formunu 20 ml kadar karıştırarak , yaklaşık bir dakika boyunca karıştırmak yeterli olacaktır.

Hazırladığınız toniğin gece uygulamalarında etki sonuçlar verdiği unutulmamalı, her gece uygulanacak Laktik Asit Peelingini ortalama 5 dakikalık uygulama biçimlerinde gerçekleştirmek yeterli olacaktır.

Yazımızın sonuna gelirken Cilt bakımında günlük Peeling uygulamalar hakkında hazırladığımız çalışmamızın sizler için yararlı bir makale oluğunu ümid ediyor konu hakkında diğer makalelerimizinde dikkate değer olduğunu vurgulamak istiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sivilce ve Cilt Bakımı

Akne, oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde de testesteron hormonunun ro...