Genelde ayaklarınızda meydana gelen nasırlar özelikle parmak aralarında veya ayak tabanlarında ayak nasırları olarak oluşmaktadırlar. Fakat ayaklarınız dışında sürtünme ve basınca uğrayan herhangi bir cilt alanında nasır veya kallus oluşumuna rastlayabilirsiniz. Aşağıda sizlere nasırın nasıl oluştuğu ,nasıl müdahale edilmesi gerektiği hakkında detaylı bilgiler verilecektir. Bu bilgiler ışığında özellikle nasırın koparılması gibi bir yanlışa düşmemeniz gerektiğini baştan belirtmek gerekir.
Nasır
” Keratoma ” rahatsızlığı olarak adlandırılan nasır rahatsızlığı, yoğun beden, el ve ayak emeği gerektiren faaliyet alanlarında çalışan kişilerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Derinin kendisini korumak, oluşabilecek tehditler karşısında bağışıklık kazandırabilmek adına, deri hasara maruz kalmış bölümde kendini, baskı miktarınca , bu baskı miktarına karşı direnç gösterebilecek ölçüde kendini kalınlaştırmaya yönelik, önlemler geliştirir, bu sürece deride nasır oluşum süreci olarak adlandırılır. Bu süreç aslında, derinin, bedendeki hareket faaliyetlerimizin sağlıklı bir şekilde devamı için aldığı bir önlemdir.
Nasır Kökü
Nasırlar, kendisi küçük ama acısı büyük sorunlardır. Ayakta oluşan nasırlar, günlük yaşamda ve iş hayatında yürümede engeller çıkaracakları için sağlıksal zararların yanı sıra, gündelik döngüden mahrum kalmanın etkisi ile olumsuz pisikolojik etkiler de oluşturmaktadırlar.
Nasır Oluşumuna Neden Olan Etkenler
- Ayak yapısına uyumsuz ayakkabı
- Yüksek topuklu ayakkabı
- Dışarıda yalın ayak yürümek
- Ayak parmaklarındaki deformasyonlar
- Ayağın fazla kemikli olması
- Yanlış yürüme (basma) hareketi
- Ayaklarımızın gündelik hijyenik bakımını yapmamak.
- İki gün boyunca üst üste aynı ayakkabıyı giymek.
- Ayaklarımızda kullandığımız çorap ve ayakkabı benzeri giysi ve elbiselerin hijyenik bakımı
- Kişisel araç, gereç, elbise, giysi, gıda ve benzeri tekil kullanımı olan eşyaların, tekil kullanımına dikkat edilmemesi.
- Kendi ayak – bilek ölçülerimize göre tasarlanmış ayakkabıları tercih etmemek.
- Sağlıklı malzemelerden üretilmiş ayakkabılar satın almamak.
- Ayağı sıkan ayakkabı giymek.
- Ayak ve parmaklardaki ortopedik yapı bozuklukları.
- Ayaktaki kemiklerde kemik çıkıntıları.
- Yüksek topuklu ve sivri ayakkabıların ayak derisine basınç yapması.
Ayak bölgelerinde oluşan nasırlar, genellikle hatalı ayakkabı seçiminin kaynaklanıyor,baskılardan kaynaklı kan dolaşımı yetersizliği sebebi ile meydana gelir. yanlış ayakkabı seçimi ile ilgili oluşan rahatsızlıklar konusunda daha kapsamlı bilgi edinmek istiyorsanız, konunun daha nitelikli bir şekilde ele alındığı şu linki ziyaret edebilirsiniz,
Nasır Nasıl Önlenir ?
Hijyen Kökenli Önleyiciler Faktörler :
- Nasır tutmuş bölgelerin hijyenik temizliği ve bakımı.
- Kişisel kullanıma yönelik giysilerin tekil kullanımı.
- Kişisel kullanıma yönelik giysilerin periyodik temizliği.
- İş faaliyetlerinde kullanılan araç ve gereçlerin hijyenik bakımı.
- Kuaför berber benzeri bakım merkezlerinde kullanılan araç ve gereçlerin hijyenik bakımı ve şahsa özel kullanılması gerek alet ve edevatların tekil kullanımı.
Beslenme Tabanlı Önleyici Yöntemler :
- Metabolizmanızdaki asit/alkalin dengesini düzeltmek için 3 gün boyunca çiğ meyve ve sebze tüketin.
- Kızartma, kırmızı et, kafein, seker ile fazla islenmiş ve katkılı besinlerden uzak durun.
- Yetersiz A, E vitamini ve potasyum nasir oluşumunu teşvik edebilir. Beslenme seklinizde meyve, sebze ve lifli besinleri artırırsanız vücudunuza yardımcı olabilirsiniz. Muz ve havuç özellikle önerilir.
Uygulamaya Dayalı Önleyici Yöntemler
Ayak bölgelerinde oluşan nasır tedavilerinde en önemlisi, sebebi ortadan kaldırmaktır, bununla sağlanması için gereken önlemleri şu şekildedir :
- Nasırı geçirmek için dar ayakkabılardan kaçınmak
- Ayaklara uygun ayakkabılar giymek
- Eğer ayakkabı ayaklarda sürtünmeye neden oluyorsa ayak pedi kullanmak
Nasır Tedavisi ve Nasır İlaçları
Nasır ciddi canı yakan bir hastalıktır. Nasırlardan kurtulmak mümkün bunun en kesin ve ekonomik çözümünü sizlerle aktarıyoruz. Nasırlar esasen cildin savunma biçimidir ve derimiz sürtünme yüzünden oluşan hasarlardan kendisini korunmak için kalınlaşır. Nasır genellikle ayaklarda ve ellerde görülür, basıncın en fazla olduğu bölgeler eller ve ayaklardır. Bir çok insanda ayakta görülen nasır oldukça can yakıcıdır. El nasırı kaba el işi yapanlarda daha sık görülür ama el nasırı olanlar bu durumu çözmeye çok uğraşmazlar, ancak ayak nasırı tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürür. Size bilinen en etkili nasır tedavisi yöntemini yazacağım.
Nasıra Kesin Çözüm
- %40 TCA solüsyonu nasır olan bölgeye sürülür. Nasırlı bölgeye kat kat 3 sefer nasır solüsyonu sürülerek nasırlı bölgede toplam 3 dakika tca asitin beklenilmesi sağlanır. Üç dakikanın sonunda asit uygulanan bölge yıkanır. Sonrasında bölgeyi iyileştirecek bir merhem uygulanır. Merhemden önce terramycin ve batikon sürülür sonrasında bu merhem uygulanır.
- Merhem için 1 tüp çinko oksitli pişik kremi, 1 tüp madecassol krem 10 ml e vitamini, 10 ml b5 vitamini karıştırılarak merhem hazırlanır ve bu merhem sabah akşam tca uygulanan bölgeye sürülür.
- TCA asit 21 günde yani 3 haftada bir uygulanır. Toplamda 4 uygulama sonunda nasır sorununuz kesin biçimde ortadan kalkar.
- TCA solüsyonu doakimya.com sitesinden satın alabilirsiniz. %40 TCA ( Kaynak: https://www.belirtiler.org/2015/01/nasir-kesin-cozum.html )
Nasır tedavisinde kimyasal peeling yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için ; Nasır Tedavisinde Kimyasal Peeling Yöntemleri yazımıza bakabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder