
TCA Nedir
Trikloroasetik asit, laboratuvar ortamında Asetik Asitin (sirke ruhundan elde edilir) klor gazına maruz bırakılmasıyla girdiği tepkime sonucunda açığa çıkarılarak üretilen bir asittir. Uzun zamandır özellikle Avrupa'da cilt yenilenmsi ve cilt problemlerine karşı kullanılmaktadır. Önemli bir Peeling uygulaması olarak kullanılan TCA (trikloroasetik asit) bu yapısıyla saf bir asit türüdür. TCA asiti Peeling ürünü olarak deiyonize suda çözelti haline getirilerek elde edilir ve uygulandığı üst tabakadaki deriyi yakarak derinin kurumasını ve ardından soyulmasını sağlar. Bu uygulama ile alttaki deri kendini yeniler ve cilt problemleri ortadan kalkar.
TCA (trikloroasetik asit) peeling, kimyasal peeling uygulamaları arasında, oldukça ucuz ve etkili bir cilt bakım yöntemidir. TCA (trikloroasetik asit) peelingle özellikle, cilt lekeleri, sivilce izleri, gözenekler, doğum izleri, faça izleri, jilet izleri, dikiş izleri, cilt kırışıklıkları giderilmekte hatta dövme silme işlemlerinde de kullanılmaktadır.
TCA Kimyasal Peeling Uygulaması
TCA peeling uygulaması, asit solüsyonun oranı belirlendikten sonra, temizlenmiş hasarlı doku bölgesine kürdan ucuna sarılan bir pamuk yada pamuklu çubuk yardımıyla sürülerek uygulanır. Daha sonra 3-5 dakika sürelik zaman zarfında bir kaç saniyelik aralarda hafifi darbeler şeklinde hasarlı dokuya temas ettiğinden şüphe duyulmayacak biçimde kenarlara taşırmadan iyice sürülür. 2 dakikadan az 4 dakikadan fazla olmayacak bu uygulama süresinin ardından, asit ciltten bol su ile yıkanarak uzaklaştırılır.
Uygulanan TCA peeling sonrası uygulandığı bölgede sağlıklı soyulma sürecinin gerçekleşmesi süresince alttan gelen yeni derinin zarar görmemesi ve çevresel koşullardan etkilenmemesi için dengesinin sağlanması açısından çinko oksit oranı yüksek pişik kremleri ve B5 vitamini gibi mineral ve vitaminlerle desteklenmesi gerekmektedir.
Cilt yapısının hassasiyet derecesine bağlı olarak seçilen TCA oranının doğru seçimi hem sağlıklı bir soyulma hemde istenilen sonucun erken alınması için önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken cilt soyma işleminde kabuk oluşumu başlayınca kendimizin müdahale etmemesidir.
En az bunun kadar önemli olan başka bir husus ise, peelingin uygulandığı bölgenin güneş ışınlarına direk maruz kalmamasına ve bakteriyel sıkıntılardan uzak tutmak için hijyenik bir koruma sağlanmasına özen gösterilmelidir. Unutulmamalı ki yeni deri oluşumu henüz cilt dengesini sağlayamadığı için bağışılık olarak zayıf ve bakteriyel etkilere karşı korumasız olacaktır. Bu anlamda hijyene ve direk ısıya maruz kalmamalıdır.
TCA Peelingin Faydaları
Kimyasal peeling başta sivilce izleri, cilt lekeleri, gözenekler, cilt çukurları, yara izi, doğum izi, dikiş izi ve ameliyat izi gibi durumlarda oldukça yararlı bir uygulamadır. Kimyasal peeling cildi soyarak yenilenmesini sağlayan bir işlemdir ve bu sayede deri altı hücreleri de harekete geçirir.
Cildinize düzenli olarak uygulanan TCA cilt tipine bağlı olarak ortalama 20-25 günlük zaman dilimlerinde , 6 seans kadar uygulandığında, yepyeni bir cilde kavuşup cildinizdeki kusurlardan ve kırışıklıklardan kurtulmak mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder