15 Mayıs 2017 Pazartesi

Çatlak Tedavisinde En Etkili Tedavi


Vücut Çatlakları


Vücut çatlakları , görünümleriyle özellikle kadınları rahatsız eden cilt problemleri arasında en sıkıntılı durumdur. Gündelik hayatta beslenme dengesinin sağlıksız oluşundan, hormonal değişkenliklere kadar bir dizi neden vücut çatlaklarının oluşumuna neden olurken, tedavi yöntemleride bu durum ve cilt yapısının özellikleri göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Ayrıca hızlı kilo alp vermeler ve kas çalışan sporcularda bu durumlar daha sık görülmektedir. Çünkü cilt aşırı derecede basınçla karşılaştığında yıpranır. Dolayısıyla cildin yapısı bozulur ve çatlaklar ortaya çıkar. Kolajen ve elastin liflerdeki yırtılmalar sonucu açığa çıkan çatlakların giderilmesi oldukça zordur. Çatlak bakımına zamanında yeterli özeni göstermezseniz, ileride çok daha zor olan çatlak tedavisi ile uğraşmak zorunda kalırsınız. Önceleri pembe renkli olan bu çatlaklar zamanla beyaz bir renk alır. Çatlaklar özelikle bacak, göğüs ve karın bölgesinde oluşur. Ciltteki bu noktalar bronzlaşmaz ve kendiliğinde kaybolmaz.



Cilt Çatlakları Çözümü


Çatlaklar belki de giderilmesi en zor cilt problemidir. Ama çözümsüz değildir, siz de cilt çatlaklarına sahipseniz  bu yazıyı dikkatli okuyun, çünkü çatlaksız bir cilt  hayal olmamakla beraber uğraş isteyen bir durumdur ve sabır gerektirir. Genellikle hamilelik, aşırı kilo alıp verme, vücut geliştirme sporları ve genetik nedenlerle ciltte çatlaklar oluşur. Çatlak görünümü sağlık açısından olumsuz durum oluşturmasa da görünüm olarak özellikle kadınları rahatsız eder.

Çatlaklar Nasıl Oluşur


Elastin lifleri hasar gördüklerinde cilt çatlakları açığa çıkmaktadır. Deri altındaki dermis tabakadaki yırtılmalar cilt yüzeyine çatlak oluşumu olarak yansır. Çatlaklar kolajen liflerde elastin tabakasının zedelenmesiyle açığa çıkarlar. Çatlak oluşmaya başladığında iki aşamalı seyreden bir durumdur. İlk aşamada çatlaklar pembe mor arası kırmızımsı görünümdedir. İkinci aşamada kalıcı ve beyaz bir görünüm alır.

Çatlakların Kesin Çözümü


TCA kuvvetli bir peeling ajanıdır. Deriyi soyduğu gibi, cilt altında kollajen sentezini arttırır ve cildi katman halinde kontrollü bir şekilde soyarak yeniler. Çatlaklar için yüksek oranlı TCA kullanmak oldukça etkilidir, tca ile yapacağınız kimyasal peeling cildinizi soyarken cilt altını uyardığı için kollajen ve elastin tabakasını yeniler.  Ortalama 4-8 uygulamada yani 4 ile 8 ay arasında çatlaklarınız görünmeyecek derece azalır, uygulama sayısını çatlakların derinliği ve genişliği belirler ama genellikle 10 ile 12 seans içinde çatlaklardan kurtulursunuz. Asit olduğu için bu uygulamadan korkmamalı bir uzmana danışarak doğru bir şekilde yapmalısınız.

Çatlaklara Kimyasal Peeling


Çatlaklar için yapılacak kimyasal peelingde %25 ile %40 oranında asit kullanılması çok daha uygun, asitte önce düşük orandan başlayıp cildinizin gücüne ve direncine göre asit oranını arttırabilirsiniz. Ama yüksek oran yani %40 tca hem seans sayısını kısaltır hem de cildin daha kalın soyulmasını sağlar. Bu yüzden ilk kullanımda %25'lik Tca daha uygun olacaktır. TCA’yı hızlı uygulamalarla 3 sefer üst üste sürün, 1,5 (bir buçuk) dakika bekleyin ve tca uyguladığınız bölgeyi bol suyla iyice yıkayın. TCA’nın ciltte durma süresi toplamda 2 dakikayı geçmesin.

TCA Sonrası Bakım


Tca sürdükten sonra cildiniz beyazlaşır sonrasında ise kararır. Ayrıca ilk 3-4 uygulamada tca sürdüğünüz çatlaklarınız komple kızarabilir, bu sizi korkutmasın çatlak olan bölgenin kızarması cildin yenilendiğinin bir göstergesidir. Kızarma o bölgede oluşan elastin tabakasını gösterir ve siz işlemlere devam ettikçe soyulma ile birlikte cildiniz bir süre sonra iyileşecektir. Bu durumda cildinize uygun bakımı yapmanız hem cilt yenilenme hızını arttıracak hem de cildinizi hasarlara karşı koruyacaktır. Bakım için;

Çinko oksitli pişik kremi, medacassol, 1 sişe e vitami 10 ml 1 şişe b5 vitamini, 10 gr b3 vitamini ile bir merhem hazırlayıp sabah akşam bu merhemi asit uygulanmış bölgeye sürerseniz hızla iyileşecektir. Ayrıca c vitamini olan L ascorbic acid ile bakım yaparasanız çatlaklarınız daha çabuk kapanacaktır. Ayrıca madecassol, a vitamini gibi maddelerde ciltte kolajen ve elastin seviyesini arttırırlar.

Burada önemli bir kaç uyarıda bulunayım. ilk olarak cildinizi düşük asitle soymaya başlayın, yani diret yüksek oranlar kullanmayın, herkesin cildi farklı sonuçta. %25 asiti bir dakika bekletin cildinizde yıkayın, soyulmanın kalınlığına göre eğer kalın soyulma olmazsa iki dakikaya çıkın, gene istediğiniz soyulma olmasa bu sefer asit oranını yükseltin gene 1 dakika bekletin sonra 2 dakikaya çıkın. Böylece asitin cildinizde verdiği tepkiyi ölçmüş ve doğru orana cildinize zarar vermeden ulaşmış olursunuz. Ayrıca asit uygulamasını bol su ile durulayın, yani bir sus tutup geçmeyin asiti tamamen uzaklaştırın. İkinci olarak soyulma sürecinde kesinlikle kendiniz soymaya kalkmayın. Bırakın kabuk kendi kendine atsın siz soyarsanız yara yaparsınız iz kalabilir. Cildinizin o bölgesine özellikle sabun, duş jeli vb. sürmeyin. yani köpükten de özellikle uygulamadan sonraki 15 gün elinizden geldiğince korumaya çalışın. Cildinizi güneşten, aşırı sıcak ve soğuktan koruyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sivilce ve Cilt Bakımı

Akne, oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde de testesteron hormonunun ro...