
Çikolata ile Cilt Bakımı
Akne ve sivilcelerden sorumlu tuttuğumuz, bize kilo aldırdığı için suçladığımız çikolatalar şimdi kozmetik ürünlerin de tercih edilen bir ürün.
Bitter çikolatalar, artık güçlü antioksidanlar olarak bilim insanlarınca aklandılar. Hatta yeşil çay ve şarap ile birlikte anılmaya başladılar.
Kaliteli Çikolata
İyi bir çikolata, yıllanmış bir şarabla eş değerdir. Yapılış süreçleri, kokuları ve renklerinin önemi, tadım törenleri, tanımlanışları şaraba çok benzer. Saf bir siyah çikolatada bol miktarda polifenoller, magnezyum, potasyum, fosfor ve E vitaminini içinde barındırır. Gerçekten bazı araştırmacılar kakaodaki antioksidanların kırmızı şarap ve yeşil çayla mukayese edilebilecek kadar güçlü olduğunu söylüyorlar.
Şarapta olduğu gibi çikolatada da polifenoller bulunur. Polifenoller zararlı kolesterolü azaltmayı başaran güçlü antioksidanlardır. 40 gr. siyah çikolatada bulunan ortalama polifenol miktarı, 140 ml (bir kadeh bardağı kadar) kırmızı şarabınkine denktir. Cleopatra döneminden bu yana şarabın cilt için ne kadar yararlı olduğu biliniyor. Ardından yeşil çay kozmetikleri yayıldı ve şimdi de sıra çikolata kremlerinde!
Kakao Yağı mükemmel bir nemlendiricidir..
Kakao yağı gerçekten iyi bir nemlendirici üründür. Ciltteki en belirgin etkisi onu yumuşatması, ince kırışıklıkları düzeltmesidir. Kakaodaki zengin antioksidanlar büyük bir ihtimalle cilt proteinlerini destekler. Bazı doktorlar kakao moleküllerinin cildin alt tabakasına geçemeyecek kadar büyük olduğunu söylüyorlar ve etkisinden kuşku duyuyorlar. Ama cildi yumuşattığı kanıtlanmıştır. Yıllar önce kakao yağını bronzlaşmak için kullanmıştım. O zamandan kendi deneyimimle bu etkisini tanıyorum.
Kozmetik dünyası bütün bunları tartışmaya ve araştırmaya devam ede dursun, biz çikolatayı cildimize sürebiliriz. En azından cildimizi yumuşatır ve ruhumuzu okşar. SPA’larda tüm vücuda çikolata masajı uygulanıyor.
Çikolata maskesi özellikle olgun ciltlerde harikalar yaratır. O güzel kokusunun aroma-terapik etkisi de yanımıza kar kalır..
Hazırlanışı
- Yarım bardak kakao
- Bir çorba kaşığı süt kreması
- Bir tatlı kaşığı bal
Bunlar temel malzemelerdir. İsterseniz içine yulaf unu, ezilmiş badem ve 1-2 damla da sızma zeytinyağı veya badem yağı ekleyebilirsiniz.
- Diğer bir seçenek de bitter çikolatayı biraz zeytin yağı ile birlikte buharda eritip sürmektir.
Malzemeleri güzelce karıştırıp, sürülebilir bir kıvam elde edince, yüzünüze, boynunuza, dekoltenize hatta isterseniz tüm vücudunuza uygulayın. On beş dakika bekleyin, sonra da ılık su ile yıkayın. Cildinizin kadifemsi bir yumuşaklık kazanacağını garanti ediyorum.
Saf Çikolata
İdeal bir çikolatanın rengi siyahtır, içindeki kakao oranı % 50’yi geçer ve sadece kakao yağı ile yapılır. % 70 veya daha fazla çikolataya rastlarsanız mutlaka tatmalısınız. Tahmin edeceğiniz gibi, bu gerçek bitter çikolatadır. Ve korkmayın, bu çikolata sağlıklı bir gıdadır. Üstelik de tadı mükemmeldir.
Saf siyah çikolatada bol miktarda polifenoller, magnezyum, potasyum, fosfor ve E vitamini bulunur.
▪ Örneğin 100 gram siyah çikolatada 400 mg. Potasyum vardır. Günlük potasyum ihtiyacımızın 500-3000 mg. olduğunu hesaba katarsak, çikolatanın özellikle sporcular için neden bu kadar değerli bir gıda olduğunu anlarız.
▪ Magnezyuma gelince, günlük gereksinimimiz 350 mcg. kadardır. 100 gr. saf çikolatada ise 200 mcg. Magnezyum bulunur.
Ürünlere Dikkat !
Tabii bütün bunlar saf kakao, kakao yağı ve bir parça lesitin içeren siyah çikolata için sayılabilir. Raflarda gördüğümüz her çikolata paketi için aynı şeyleri söylemek mümkün değil.
Gofretler, sütlü çikolatalar, çeşitli barlar, çikolata ile süslenmiş şekerlemelerden başka bir şey değildirler. Hele beyaz çikolata tam bir şeker ve yağ zehiridir. Hiç kakao içermez. Besin değeri sıfıra yakındır. Bazı karışık çikolatalarda tereyağı, hindistan cevizi ve palmiye yağlarının bulunması da olasıdır. Bunlar kolesterolü yükselten ve damar sertliğine sebep olur.
Siyah Çikolata
Aşırı tüketilen her şey gibi çikolata da sorun teşkil edebilir. Size tavsiyem, canınız çekince 2-3 parçacık sahici bitter çikolata tüketmeniz. Ama bu anı sakın geçiştirmeyin! Çikolatanızın hakkını vermek için onu; oda sıcaklığında, önce koklayarak, sonra ağzınızda eriterek yavaşça ve keyifle yiyin. Çok özel bir sorun olmadıkça, bu kadarcık saf çikolatanın size hiçbir zararı olmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder