16 Mayıs 2017 Salı

Bül Hastalığı


Bül Hastalığı



Büllü hastalıklar, derinin üst tabakalarına ait hücreleri birbirlerine veya altındaki tabakalara bağlayan yapıların bozulması sonucu ortaya çıkan ve patlamış ya da patlamamış içi hücre arası sıvı, kan veya cerahatle karşıık serum dolu olan oluşumlarla gözlemlenen hastalıktır.

1cm den büyük içi su dolu kabarcıklara, bül denilmektedir. Büllöz pemfigoid ise; kronik seyreden, otoimmün yani vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı bir hastalıktır.

Kadın ve erkeklerde hemen hemen eşit oranda görülmekle birlikte 60-80 yaşları arasında daha fazla ortaya çıkmaktadır. İlk evre döneminde kızarıklık(eritem) veya kaşıntı gibi durumlar görülürken daha sonra büyük, sert ve sıklıkla kanla dolu büller ortaya çıkmaktadır. Nadiren bazı hastalarda bu  büller hiç ortaya çıkmayabilir. Birkaç ay boyunca büller çıkmaya devam eder. Sıklıkla ön kol,bacak,karında görülür ve ağız mukozasın da pek bulunmazlar.Ağız da lezyon varsa yine büllerle seyreden bir hastalık olan pemfigus vulgaris düşünülmelidir.Hastalık çok ağrılı bir süreçtir ve bu durum hastaları sıkıntı yaratmaktadır.Bu hastalık nadiren altta yatan bir malignitenin bulgusu da olabilir.



Bül Tedavisi


Yanıkta başlangıçta önemli olan ağrıyı azaltmak, enfeksiyonu önlemek, en az doku hasarı ile iyileşmeyi sağlamaktır. Vücudun geniş alanlarını kaplayan yanıkta öncelikle sıvı- elektrolit dengesinin sağlanması ve hastanın yoğun bakım biriminde takibi gereklidir. Yanık yarasının genişliği ve derinliği tedavide şeklinde oldukça önem arz eder.

Birinci derece yanıkta, musluk suyu uygulaması ile o bölgede ağrıda gerileme sağlandığı gibi yanık yerinin bütünlüğü ve genişliğinde sınırlanma, iz oluşumunda azalmaya sebep olur. Buz uygulaması doku hasarını artıracağından önerilmemektedir.

Bül gelişimi durumunda ise, küçük çaplı büllerin açılmaması, büyük ve gergin büllerin steril olarak boşaltılması daha uygundur. Genellikle topikal Antibiyotik ve kortikosteroid ilaçların kısa süreli kullanımları yeterli olmakla beraber daha ciddi tedvilerde gerektirebilmektedir. Derin ve geniş alanları tutan yanıklarda enfeksiyon açısından yara yerinin kontrolü önemlidir ve iyileşme birkaç haftayı bulabilir.

PEMFİGUS HASTALIĞI TEDAVİSİ


''Pemfigus teşhisi konulan hasta ümitsizliğe kapılmamalıdır. Çünkü pemfigus hastalığında iyi bir tedavi ve düzenli takip ile hastalığın ilerlemesi ve etkisiz hale getirilmesi mümkündür. Fakat pemfigus tedavisi uzun ve zahmetlidir. Pemfigus hastalığı tedavi edilmez ise ciddi problemlere sebep olabilir. Pemfigus tedavisinde önemli olan hastanın tedaviyi iyi uygulaması ve kontrollerine dikkat etmesidir.
Kortikosteroid tedavisi bulunmadan önce pemfigus vulgarisli hastaların çoğunda, pemfigus foliaseuslu hastaların % 50-60 gibi oranında hastalık ölüme neden olmakta idi. Kortikosteroidlerin sistemik olarak uygulanması ile birlikte adjuvan tedavi olarak da immünosupresif ilaçların kullanılması pemfiguslu hastaların hastalığının seyrininin ilerlemesini ve komplikasyonlarını düzeltmektedir. Pemfigus hastalığında erken tanı, düzenli tedavi ve takip pemfigus hastalığından ölüm oranlarını önemli oranda düşürmüştür.
Pemfigus tedavisinde tek ya da birden fazla ilaç kullanımı ve uzun süreli tedavi söz konusudur. Pemfigus tedavisi kısa sürede bırakılır ise hastalığın tekrarlamasına ve daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Sonuç olarak pemfigus tedavisi ilaçların iyileştirici etkisinin en üst seviyeye çıkarıldığı, yan etkilerin ise en aza indirilmeye çalışıldığında başarı sağlayabilen bir tedavidir.''(/kaynak:https://www.saglikocagim.net/pemfigus-hastaligi-nedir-bullu-hastalik-olur/)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sivilce ve Cilt Bakımı

Akne, oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde de testesteron hormonunun ro...