9 Mayıs 2017 Salı

K Vitamini Nedir/Neye Yarar


K Vitamini Nedir




K vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Kanın pıhtılaşmasında ve kemiklerin iyileşmesinde rol oynar. Adını Almanca pıhtılaşma anlamına gelen ‘koagulation’ kelimesinden almıştır.  Yağda eriyen vitaminlerin sonuncusu K vitaminidir. K1(flokinon) ve K2(menakinon) olmak üzere 2 çeşidi vardır. K1 özellikle yeşil sebze ve tahıllarda bulunurken, K2 kalın bağırsaklarda gram pozitif bakterilerce sentezelenerek üretilmektedir. K vitamini karaciğer de depolanmaktadır.

Vücut tarafından gerekli vitaminlerin alınması ile hem cilt sağlığı hem vücut sağlığı korunmuş olur.Her vitaminin cilt üzerinde belirli oranlarda etkisi olmakla birlikte bazı vitaminler daha fazla etkiye sahiptir. Bu vitaminler arasında A, B,C,E ve K vitaminlerini sayabiliriz.



K Vitamini Özellikleri


Yağda çözünen vitaminler arasında yer alan K vitamini vücudumuzda yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır. Kanın pıhtılaşmasında oynadığı merkezi rolünden dolayı, adını Almanca pıhtılaşma anlamına gelen ‘koagulation’ kelimesinden almıştır. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlamanın yanı sıra kemikleri kırılmaya karşı korur, menopoz sonrası kemik erimesini ve zayıflamasını önler.

K Vitaminin Faydaları Nelerdir


Damar sertliği riskini azaltır, karaciğer ve prostat kanseri riskini düşürür. K vitamini eksikliği sık görülen bir durum değildir, çünkü çoğu tüketilen gıda da k vitamini mevcuttur. Ayrıca bağırsaklarda bulunan “iyi” bakteriler K vitamini üretebilmektedir.

Ancak antibiyotik kullanımı, K vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen hastalıklar (safra kesesi veya safra yolu hastalıkları, kistik fibrozis, çölyak hastalığı), karaciğer hastalıkları, kan inceltici ilaçlar, ciddi yanıklar ve hemodiyaliz tedavisi K vitamini eksikliğine sebep olabilir. Bu gibi durum ve hastalıklar sırasında doktorunuz K vitamini takviyesi önerebilir.


K Vitamini Bulunan Besinler


Fesleğen: 1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gr) kurutulmuş ve öğütülmüş fesleğen 77.2 mcg K vitamini içerir ve bu miktar günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar.

Adaçayı: 1 yemek çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılar.

Kekik: Kekik kurutulmuş baharatlar arasında K vitamini bakımından en zengin olanıdır. 1 çay kaşığı kekik günlük K vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar.

Ispanak: 1 adet orta boy ıspanak yaprağı 48.3mcg K vitamini bulunur ve bu miktar günlük ihtiyacının %60’ına denk gelmektedir.

Karalahana: 28 gram haşlanmış kara lahana yaprakları günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katı kadar K vitamini içerir.

Taze Soğan: Salata ve çorbalarda sıkça kullanılan taze soğan tam bir K vitamini deposudur. 100 gram (1 kase doğranmış) taze soğan günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık 2.5 katını karşılar.

Brüksel Lahanası: 1 adet Brüksel lahanası 33.6 mcg K vitamini bulunur ve günlük ihtiyacın %42’sini karşılar.

Brokoli: 1 adet brokoli günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık %65’ini karşılar.

K Vitamini İçeren Diğer Besinler ise; Maydanoz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, pazı, yeşil fasulye, kuşkonmaz, brokoli, lahana, hardal yaprakları, şalgam, lahana, kekik, marul ve salata, adaçayı, kekik, lahana, kereviz, deniz sebzeleri dahil, salatalık, pırasa, karnabahar, domates, yaban mersini.

K Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı


K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun kanaması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Daha uzun süren K vitamini eksikliğinde ise  kemik yoğunluğu azalır ve kemik kaybı yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle bağlantılı olarak yumuşak dokularda kalsiyum birikimi artar ve damar sertliği, böbrek taşı gibi sorunlar görülebilir. Fazla K vitamini tüketiminin ise (sentetik K vitamini dışında) herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Cilt Bakımında K Vitamini


K Vitaminini kozmetik sektöründe, kılcal damar çatlamaları, varisler ve gözaltı morlukları tedavisinde sıklıkla kullanılır. Ciltteki temel işlevi kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak bilinen K vitaminini eczaneden alacağınız ampuller seyreltik olduğu için bu bakımlarda oldukça işinize yarar, bu vitaminin safını kullanmamalısınız. Bu yüzden k vitamini ampulleri idealdir. Cilt kızarıklıkları, hassas cilt bakımında oldukça işinize yarayacak bir vitamindir.

Yağda çözülebilen bir vitamin olan k vitamini özellikle cilt problemlerinde k vitaminli yağ olarak kullanılmaktadır. Bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmış olmasa da , cildin aşırı kırışmasına yol açan bir hastalık olan pseudoxanthoma elasticum hastalığına karşı yapılan araştırmalarda dermatolojik olarak K Vitamininin hastalığın sonucu olan kırışıklıklardan korunmada ve tedavisinde kilit bir rol oynadığı anlaşılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sivilce ve Cilt Bakımı

Akne, oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde de testesteron hormonunun ro...