4 Mayıs 2017 Perşembe

B5 Vitamini Nelerde Bulunmaktadır


B5 Vitamini Nelerde Bulunmaktadır




B5 Vitamini suda çözünebilen bir vitamindir, vücutta depolanmaz. Pantotenik Asit olarak da adlandırılan B5 vitamini hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunabildiğinden Yunanca “her yer” anlamına gelen “pantos” sözcüğünden kökenini almıştır. Vücutta depolanmamasından kaynaklı düzenli olarak besinlerden alınmalıdır. 
Ayrıca b5 vitamini saç ve cilt bakımında kullanılmaktadır.







B5 Vitaminin Faydaları


Mide bağırsak sisteminin normal çalışmasına yardımcı olur; kolesterol, D vitamini, kırmızı kan hücreleri ve antikorların üretimi için gereklidir. Fiziksel gelişim için olmazsa olmazlardandır. Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesine yardım eder. Birçok vücut materyalinin sentezine yardımcı olur. Böbrek üstü bezinin fonksiyonunu destekler, Enerji metabolizmasında gereklidir. Çeşitli böbrek üstü bezi hormonları, steroidler ve kortizonun oluşumunda hayati rol oynadığı için antistres vitamini olarak da tanımlanır.


B5 Vitamini Nelerde Bulunur :Hayvansal Gıdalar


Ciğer: Ciğerler arasında özellikle kuzu ciğeri B5 vitamini bakımından en zengin besindir. Sadece 100 gram kuzu ciğeri tüketmekle günlük B vitamini ihtiyacının 10 katı temin edilebilir.

Kabuklu Deniz Ürünleri:  Midye gibi kabuklu deniz ürünleri B5 vitamini bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olmakla beraber demir, bakır ve çinko mineralleri bakımından da son derece zengin bir kaynaktır. Bu ürünlerin kolesterol değerlerinin yüksek olmasından dolayı kolesterol hastaları bu ürünleri tüketirken dikkat etmeliler.

Sığır eti: Sığır eti hem B vitamini bakımından zengindir hem de protein, demir ve çinko mineralleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Sığır etinde farklı bölgeler farklı b vitamini vardır.  Bu sebepten kaynaklı sığır etindeki B5 vitamini araştırılırken hayvanın hangi bölgesinin eti olduğu iyi bilinmelidir. Günlük B5 vitamini ihtiyacının tamamını karşılamanız için 160 gram sığır eti tüketmeniz yeterli olacaktır.

Kuzu eti: Sığır etine göre B5 vitamini düzeyi biraz düşük olsa da kuzu eti de bol miktarda B vitamini içermektedir. 100 gram kuzu eti tüketerek günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilirsiniz.
Balıklar: B vitamini bakımından zengin ürünler sınıfına giren balıklar omega-3 yağ asidi ile meşhur bir besin türüdür.

Yumurta: Ortalama 60 gram olan bir yumurta günlük B5 vitamini ihtiyacının %20’sini karşılayabilmektedir. Günlük kahvaltıda tüketilen iki yumurta ile ihtiyacın %40’ını karşılayabilirsiniz. Fakat yumurta kolesterol içerdiği için kolesterolü olan hastalar yumurta tüketirken dikkat etmeliler.

Peynir: Kalsiyum ve protein bakımından meşhur olan peynir B5 vitamini bakımından da zengindir.

Süt ve yoğurt: Süt ve sütten üretilen her şey B5 vitamini içermektedir. Yağlı veya yağsız süt fark etmeden B vitamini içermektedir.

Tavuk eti: tavuk eti de diğer et ürünleri gibi B5 vitamini içermektedir.

Hayvansal gıdaların yanında bitkisel olarakta B5 Vitamini şu besinlerde bulunmaktadır: Mantarlarda,
karnıbaharda, tatlı patateste, brokolide, pancar yaprağında, kuş konmazda,şalgamda, dolmalık biberde, salatalıkta, avokadoda, mercimekte, bezelyede, çavdarda, patateste, buğdayda, mısırda, karideste, papayada, balkabağında,karalahanada,ahudududa,bürüksel, lahanasında, greyfurtta, ananasta, karpuzda, havuçta, portakalda, kızılcıkta, pazıda,ıspanakta,lahanada,rezenede,hardal yapraklarında,domateste,deniz bitkilerinde,incirde,maruldave çin lahanasında.

Kimler B Vitamini Eksikliği Bakımından Risk Altındadır ?


Özellikle vejetaryen beslenen kişiler B5 vitamini eksikliğinin tehditi altındadır. Çünkü bitkilerde B vitamini olmadığı için sadece süt ve süt ürünlerinden B vitaminini karşılayabilirler. Bu da günlük ihtiyaç için yeterli olmayabilir. Bazı diyabet ilacı veya antibiyotik türünü kullanan kişiler bu eksikliği yaşayabilirler. Pernisiyöz hastalığı olan kişiler B vitamini eksikliği yaşar.

B5 vitamini Eksikliği

B5 eksikliği ile herhangi bir rahatsızlık doprudan oluşmaz çünkü neredeyse her besinde b5 vitamini vardır. Fakat ekstrem durumlarda eksikliği ile karşılaşılırsa ; Sinirsel sıkıntılar, topuklarda yanma ve ağrı, nefes alıp vermede sorunlar, mide bulantısı, ciltte sorunlar, artrit, doğumsal bozukluklar, kusma, zihin yorgunluğu, alerji, halsizlik, baş ağrısı, uykuda bozukluk, akne oluşumu, kramplar görülen bazı rahatsızlıklardır.

B Vitamini Eksikliğinin Tedavisi


B vitamini eksikliğinde tedavi yöntemi eksikliğin sebebine göre değişiklik göstermektedir. Şayet B vitamini eksikliği yaşayan kişi vejetaryen beslenme uygulayan biriyle dışarıdan takviye ile bu eksiklik giderilir. B vitamini içeren haplar kullanılabilir veya eksiklik ileri boyutlardaysa doktorunuz enjekte yoluyla B vitamini takviyesi yapar.

B vitamini eksikliği yaşayan kişi dengesiz beslenme yoluyla bu eksikliği yaşıyorsa kişinin beslenme alışkanlığı değiştirilerek yukarıdaki B vitamini bakımından zengin içerikli besinlerle beslenmesi tavsiye edilir.

Yazımızın sonuna gelirken B5 Vitamini ile ilgili derlediğimiz çalışmamızın sizler için yararlı olduğu düşüncesiyle ” B5 Vitamini İle Cilt Bakımı Başlıklı “ yazımıznda dikkate değer olduğunu vurgulayarak, iyi okumalar dileriz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sivilce ve Cilt Bakımı

Akne, oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde de testesteron hormonunun ro...