2 Aralık 2019 Pazartesi

1 Günde Siğil Tedavisi

Siğil
Siğiller, cildimizin üst tabakasına bir virüsün yerleşmesinden kaynaklı ortaya çıkan, iyi huylu deri kabartısıdır. Siğile yol açan virüslere HPV (human papillomavirus) denmektedir. Bir biçimde cildinizde kesik veya yaralanma olduğunda bu virüslerden birini kapma olasılığınız yükselmektedir. Siğillerin çoğu zarar vermez ama virüs kaynaklı oldukları için oldukça bulaşıcıdır. Siğile doğrudan temas etmek veya siğile yol açan başka bir şeye temas etmek, virüsün yayılmasına yol açar. Ellerde, parmaklarda ve ayaklarda sık yaşanan bir problemdir. Siğiller vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilir ve genel olarak cilt renginde, sert ve pürüzlü olabilir. Öte yandan koyu renkli (kahverengi, gri-siyah), düz ve yumuşak siğil türleri de bulunmaktadır. Örnek olarak ayak tabanında var olan siğiller düz bir görünüme sahiptir ve nasırlar ile karıştırılabilmektedir. Bu tür siğiller yürüdükçe içe doğru itilip ağrıya neden olabilir. Bende bu yazımda 1 günde siğil tedavisi nasıl yapılır, nasıl geçirilir, siğile ne iyi gelir, genital siğil tedavisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Siğil Çıkma Nedenleri



HPV (human papillomavirus) adında ki virüs siğillerin esas sebebidir. Siğile yol açan bu virüse yakalanmak, cildinizde kesik veya sıyrık olduğunda oldukça kolaydır. Çocukların sık sık kendilerini yaraladıkları düşünüldüğünde, bu durum neden çoğu çocukta siğil problemine rastlandığını da açıklamış olmaktadır. Aynı zamanda vücudun sık sık traş edilen alanlarda da, örnek olarak erkeklerin yüzünde ve kadınların bacaklarında siğil çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde çıkan siğil, vücudun başka bir yerine de yayılabilir.

Bir kişinin vücudunda bulunan siğile dokunmakla hemen siğil virüsü kapma ihtimali oldukça düşüktür fakat hiç yoktur denilememektedir. Siğil virüsleri daha çok ıslak ve nemli alanı sever. Bundan dolayı örneğin havlu veya terlik gibi neme uzak olmayan eşyaların ortak kullanımı, siğil virüsünün yayılmasını kolaylaştırmaktadır.

Siğil Geçirme 


Siğil asit tedavisinde çok fazla ilaç kullanılıyor. Bunlarda bir kaçına değinmek istedim:
Formik asit: Siğil asit tedavisinde haftada bir kullanılan bir yöntemdir. Karınca asidi biçiminde de adlandırılıyor. Doğrudan siğil tarafından emilmektedir. Siğil tedavi edildikten sonra genelde çok fazla iz kalmaz. 4-5 seans uygulamak etkili olabilir. Fakat bazı hastalarda 12 haftaya kadar süre uzayabilmektedir.
Salisilik asit: Salisilik asit tedavisinin başarı oranı diğerlerine göre oldukça düşüktür. Daha uzun süreli uygulamalar gerçekleştirilmesine rağmen bazen tam başarı elde edilememektedir.
Trikloreasetik asit: Salisilik asitten çok daha güçlü bir asittir. Bundan dolayı siğil tedavisinde çoğunlukla kullanılmaktadır. Değişik yoğunluklarda hazırlatılan trikloroasetik asit çözeltisi siğillerin üzerine uygulanmaktadır. Sağlam dokuya uygulanmaması gerekiyor.

Farklı Siğil Tedavisi


Ağız yoluyla bir A vitamini olan isotretinoin maddesi düz siğillerde kullanılır. Bunun dışında bağışıklığı güçlendiren omega-3, beta glucan, çinko gibi besin destekleri tedavileri güçlendirmek adına içilebilir. Siğillerde topikal oalrak kullanılan ilaçlar siğili eriterek ve cildin bağışıklığını artırarak etkili olabilmektedir. Bundan kaynaklı kullanılan ilaçların etkinliğine en az 6-8 hafta kullanılarak karar verilmektedir. Farklı siğil tedavi uygulamaları:


  • Soyucu asidik losyonlar ve kremler
  • Cantharidin
  • Podophyllin
  • 5-Flourouracil krem
  • Imiquimod





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sivilce ve Cilt Bakımı

Akne, oluşumunda genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde de testesteron hormonunun ro...